Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 14:36 - “Щурците” и “Сигнал” се сливат в едно?
Автор: georgidimov Категория: Музика   
Прочетен: 5387 Коментари: 6 Гласове:
0



image

 Пътува Кирил Маричков с кола из София и насреща му - плакат. На него с едри букви пише за концерт на"Сигнал" и "Щурците" в НДК на 19 април.

Музикантът се притеснява. Станала е грешка. Той е приел да участва солово с десетина хита на "Щурците" на концерта на "Сигнал", но не може да представлява цялата тяхна група. Като приближава афиша, грешката се оказва вярна. Там с по-малки букви е изписано само неговото име от "Щурците".

Дори и така да е, ще тръгнат няколко слуха - или че Маричков се е отцепил от Пепи Гюзелев, Валди Тотев и останалите от "Щурците", или че е пристанал на "Сигнал", или че прави нова формация. Защото за концерта на 19 април Кирчо Маричков ще излезе на сцената в НДК с китарист и барабанист от друга група. Йордан Караджов го избива на смях, харесва му този род хумор": "На прав път сте, защото на годишнината на БГ радио на 1 май

“Сигнал” ще свири “Клетва” на “Щурците", а Маричков вокал.

"Нито съм се разделил със "Щурците", нито ще правя нова формация. Просто решихме, че след толкова години можем да загърбим каквито и да било комплекси и надпревара, защото музиката не е спортно състезание. Какво лошо има в това", пита риторично Маричков. Може всичко да е различно, но той обещава да изпълни песните със същия си познат глас и в същия аранжимент като с "Щурците".

И хвърля бомбата: Пеци Гюзелев от "Щурците" и барабанистът на "Сигнал" Владимир Захариев работят върху общ албум. Данчо Караджов се усмихва: "Аз пък пея две от парчетата в техния албум."

Вече е пълна суматоха кой кой е. Как ли ще приемат опасното сближаване между двете банди техните враждуващи агитки?

"В България никога няма да съществува такава конкуренция, каквато имаше между "Щурците" и "Сигнал", твърди Йордан Караджов. И не двете банди, а публиката роди противопоставянето им. Двете агитки се биеха по градинките, както тези на ЦСКА и "Левски". Но имаше и центристи, които слушаха и двете групи и по някакъв начин се опитваха да обединят крайните", разказва фронтменът на "Сигнал".

"Конкуренцията между двете групи бе творческа и изключваше всякакви мръсни номера, каквито ни правеха други групи - изключваха ни част от тонколоните, за да се изложим. Но и ние, и "Сигнал" бяхме над тези неща", връща лентата на спомените и Кирил Маричков.

Фронтмените на двете най-именити български групи днес са убедени - такава конкуренция вече няма никога да има, както за съжаление май няма да има и такива групи. "Наистина за съжаление, защото сега има далече по-голяма възможност от едно време", добавя Маричков.

Докато агитките на "Щурците" и "Сигнал" се тупат по градинките, музикантите също се разузнават. "Интересувахме се какво прави конкуренцията. "Щурците" пускат албум, прослушваме го, коментираме, започваме нахъсано да репетираме да издадем и наш", спомня си Данчо Караджов.

Маричков "разузнава" за първи път "Сигнал" през 1989 г. в зала "Универсиада". "Гледам - препълнено с народ, успехът е страхотен. В един момент тоноператорът намали предния звук и "Сигнал" карат само на монитори, т.е. почти нищо не се чува. Цялата публика обаче въобще не се интересуваше от това и пееше хорово "Може би".

Тъкмо тогава бях написал песента "Две следи", но тъй като го раздавахме много хард и хеви, не бе сигурно, че ще я включим в албума. Като чух обаче в "Универсиада" как народът поде мощно "Може би", си казах - вкарваме и мелодични песни. Сменихме концепцията си за албума и сложихме "Две следи", защото видяхме какъв успех има такава песен на "Сигнал" в "Универсиада", дори и без звук. И после "Две следи" стана един от големите хитове на "Щурците".

Още в началото двете банди са спрягани като българските "Бийтълс" и "Ролинг стоунс". "Щурците" и "Сигнал" остават най-продуктивните за всички времена у нас. "Сигнал" работят сега върху 17-ия си албум, "Щурците" имат 14. Музикантите са единни, че толкова песни след тях никой няма да може да измисли, да изпее и да направи хитове.

Първата формация на "Щурците" е създадена през 1967 г., а "Сигнал" - през 1978 г. По-големият и вече известен Маричков помни Данчо Караджов още, когато той е в "Златни струни" в началото на 70-те години. Тогава заедно участват на откриването на Шведския хотел в курорта "Дружба" (днес Св. св. Константин и Елена) край Варна.

След толкова години надпревара между двете музикални формации днес Данчо Караджов казва: "Трябваше да остареем, за да поумнеем, че работим в една крайно разделена гилдия и това не трябва да се случи." На 19 април Кирчо Маричков и "Сигнал" ще поправят историческата си грешка да враждуват с песен.

Генерална репетиция към голямото сдобряване на групите бе на 11 декември 2009 г. във Варна, когато правят единствения си общ концерт заедно. Сега обаче купонът в НДК да бъде още по-грандиозен. Там под егидата на "Сигнал" Кирчо Маричков ще изпълни поне 10 от най-истинските песни на "Щурците". Ще пее и завърналата се в рока Милена. На легендарните музиканти ще помагат струнен квартет от музикалната академия и 10 хористи. Балетна двойка пък играе на премиерата на парчето "Се ла ви", което е от бъдещия 17 пореден албум на "Сигнал".

Две са основните причини Маричксов да участва в общ проект със "Сигнал". Първо, заради хората, за които са пели 30-40 години, искат да направят по-съвременен роккалендар у нас, тъй като сега певци и групи се появяват на концерт през година-две. Второ, "да продължим да се борим против низките страсти на слушателя", т.е. против чалгата.

"Много е трудно да обясняваш какво е лош вкус. Влизам в такси, шофьорът си слуша чалгата и като ме види, казва: "Най обичам да слушам ей това и "Щурците". Става ми смешно. Много е трудно да обясниш на хората какво е хубаво да слушат. Това се прави първите седем години - казва Кирчо Маричков и добавя - Толкова много вярвахме в това, което правим, че в желанието ни нашите връстници да са щастливи оставяхме далеч назад комерсиалното. То не би могло да е иначе, защото тарифите бяха смешни. Сякаш казваха: Абе, те си пеят и свирят, правят си кефа, защо да им го признаваме за трудов стаж.

Публиката обича едни песни, а ние от групите - други, защото знаеш, че си хвърлил повече труд и талант, а други са станали по-лесно хитове, смятат Маричков и Караджов. "Щурецът" дълго се колебае кои са техните песни фаворити: "Клетва", "Среща", "XX век", "Вкусът на времето", "Рок в минало време", "Хамлет", "Две следи", "Вълшебен свят", "Конникът", "Сватбен ден", "Културолог", "Не умирай" и пр. И прави уговорката - не може да кажа коя от всичките е по и най.

Данчо Караджов реди хитовите заглавия на "Сигнал" по хронология: "Любов", "Мина и Лора", "Може би", "Зелени сигнали", "Лодка ли е любовта" "Да те жадувам", "Каскадьори", "В друго време, в друг свят", "Сляп ден", "Съжалявам", "Луда нощ", "Липсваш ми", "Приказен свят". И добавя: "Хората по странни пътища харесват своите песни. Невинаги това, което смяташ, че ще стане хит, става. Нищо подобно." Например

"Щурците" записват "Клетва" 10 години след появата й във филма "Вчера". Тя е една от малкото песни, които Маричков измисля на китара, а не на пиано. Малцина знаят, че песента във филма вчера я пее не той, а самите артисти от "Вчера". Маричков им я изпява, те вземат аудиокасетата и след седмица отиват при него. Изпяват я, като го имитират 100%. "Ама аз не исках да я пеете като мен, казва изненадан музикантът. 10 години по-късно "Щурците" правят запис на песента с уникалното соло на Пепи Гюзелев.

Маричков признава, че днес "Сигнал" свирят много сработено и обиграно, докато "Щурците" се събират от дъжд на вятър. Има идея обаче за заключителен концерт, макар вече за 30- и за 40-годишнината на групата на два пъти да обявяват, че "Щурците" слагат точка на кариерата си. Излиза като лъжливото овчарче, но почитателите им харесват да бъдат лъгани и краят на любимата им група да се отлага пак и пак.

Кирчо, Пепи, Валди и Жоро ще изригнат за последен път догодина. Маричков вече прави аранжимент за симфоничен оркестър, с който концертът наистина да стане заключителен. "Идеята ни с Валди Тотев за този финален концерт догодина е да изпеем: "45 години стигат. Времето е ваше!"

“СИГНАЛ”

Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев се отделят от група “Златни струни” и основават “Сигнал” на 1 юни 1978 г. За своите над 30 г. съществуване групата поставя 2 рекорда не само за България - над 6000 концерта и над 500 000 продадени плочи.

“Сигнал” е първата рокгрупа, изпитала явна дискриминация след “лагерите” на Сашо Сладура. На 10 февруари 1982 г. по време на концерт в зала “Изгрев” в Бургас милицията започва да бие разгорещилите се пред сцената младежи. Данчо Караджов хваща микрофона и започва да защитава публиката. Наказанието на музикантите е тежко, защото негласно са изхвърлени от телевизия, радио и концертния живот за 1 година.

“ЩУРЦИТЕ”

Група “Щурците” е създадена в София през есента на 1967 г. Тогава Кирил Маричков и Петър Цанков от групата "Бъндараците" се срещат с Петър Гюзелев и Веселин Кисьов от “Слънчевите братя”.

Музикантите започват да свирят, но нямат име. В младежко предаване по БНР е обявен конкурс за име сред слушателите. От многобройните предложения четиримата се спират на “Щурците”.

Групата работи и с Георги Минчев, с когото печелят първото официално признание — песента на композитора Борис Карадимчев “Бяла тишина”, която е удостоена с първа награда в “Златният Орфей” и е обявена за мелодия на годината в едноименния телевизионен конкурс.

Популярността на групата расте, за да достигне връх през 80-те. В кариерата си има повече от 2600 концерта при препълнени зали



Тагове:   сигнал,   щурците,


Гласувай:
0



1. анонимен - increase backlink backlink service
07.08.2011 15:47
long distance service seo keyword <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> high quality backlinks
цитирай
2. анонимен - backlinks service
14.08.2011 22:39
When will you post again ? Been looking forward to this !
цитирай
3. анонимен - google page rank backlinks service
26.09.2011 09:48
keyword ranking tool seo techniques <a href=http://xrumerservice.org>long distance service</a> seo backlinks
цитирай
4. анонимен - Xrumer service - we post your custom post up to 100K forums worldwide
29.01.2012 02:58
Best backlinks and website traffic service - we publish your marketing post up to 100'000 forums worldwide price starting only from $29 Get incredible web traffic using superb backlink service available. We can post your marketing post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and great targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
5. анонимен - alexa backlink backlinks service
06.02.2012 08:21
hey georgidimov.blog.bg blogger discovered your website via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> Take care. Jason
цитирай
6. анонимен - сайт бесплатно
27.03.2012 20:46
Добрый день, #uname! Хочу порекомендовать классную возможность сделать АБСОЛЮТНО БЕСПЛАТНО сайт для компании

Сможешь создать для себя интернет-магазин или корпоративный сайт - за 30 минут. Эта система до предела легкая, разберется любой!

Если станет интересно, можно посмотреь в группе http://vk.com/neosite или зайти на официальный сайт: http://demo.neobroker.ru
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgidimov
Категория: Други
Прочетен: 435313
Постинги: 20
Коментари: 208
Гласове: 4
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930